Wij zijn er voor de honderdduizenden kinderen in Nederland die opgroeien in armoede

Geldzorgen thuis leiden bij kinderen tot stress, lagere schoolprestaties, minder welbevinden en een slechtere gezondheid. En uiteindelijk ook tot sociale uitsluiting als volwassene. Het Jeugdeducatiefonds zet zich via basisscholen voor deze kinderen in. Zo lopen ze geen achterstand op die ze later niet meer kunnen inhalen.

Over het Jeugdeducatiefonds

Wat is onze missie?

We strijden voor een wereld waarin álle kinderen zich maximaal kunnen ontwikkelen. Dat is nu niet het geval, omdat 1 op de 9 kinderen in Nederland opgroeit in 'relatieve armoede'. Hierbij gaan we uit van een inkomen van ouders onder de 150% van het ‘niet-veel-maar-toereikend’-criterium van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Dit is het bedrag dat een huishouden minimaal nodig heeft voor basiszaken als voedsel, kleding, wonen, zorg en ontspanning. Zaken die voor leeftijdsgenoten vanzelfsprekend zijn, bijvoorbeeld een fiets, bijles, een bril of een schoolreisje, blijven voor deze kinderen onbereikbaar. Dat staat hun kansen op een fijne toekomst in de weg.

Ons belangrijkste doel is om de armoedespiraal van deze gezinnen te doorbreken. Daarom proberen we de ontwikkelingskansen van deze kinderen op allerlei manieren te vergroten. Door de basisschool in deze missie centraal te stellen en samen te werken met landelijke en lokale overheden, kunnen we de aanpak van kinderarmoede systematisch verbeteren. Dat is goed voor het kind, goed voor de ouders en goed voor onze samenleving. 

Maak kennis met onze mensen

Het Jeugdeducatiefonds is een non-profitorganisatie, in 2015 opgericht door Harrie Postma naar voorbeeld van het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds. Sinds 2018 is Hans Spekman de directeur. Vanuit ons kantoor in Utrecht werken we elke dag met zo'n zestig medewerkers aan het vergroten van de ontwikkelingskansen van kinderen in Nederland. Daarnaast zijn we ontzettend blij met de enthousiaste en belangeloze inzet van onze vrijwilligers.

Organisatie

Het Jeugdeducatiefonds is een non-profitorganisatie, in 2015 opgericht door Harrie Postma naar voorbeeld van het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds. Sinds 2018 is Hans Spekman de directeur. Onze doelstellingen en werkwijze zijn vastgelegd in onze statutenHet Jeugdeducatiefonds is bij de Belastingdienst geregistreerd als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). 

Partners

We zijn trots op de samenwerking met vele bedrijven, stichtingen, gemeenten en fondsen. Samen geven we zoveel mogelijk kinderen in ons land een eerlijke kans op een fijne toekomst. Benieuwd wie zich voor het Jeugdeducatiefonds inzetten en wat zij zoal betekenen? 

Integriteit

We hebben een gedragscode opgesteld waarin staat hoe we vinden dat al onze medewerkers en vrijwilligers zich horen te gedragen. Deze gedragscode onderdeel van het integriteitsbeleid van het Jeugdeducatiefonds. Een schending van de gedragsregels kan door iedereen veilig, vertrouwelijk en op laagdrempelige wijze worden gemeld.

Jaarverslagen

In onze jaarverslagen staan we naast onze hulp in cijfers ook stil bij onze doelstellingen en werkwijze. We vinden het belangrijk om transparant te zijn. Daarom geven we daarnaast graag inzicht in onze afspraken rondom fondsenwerving, bestuur en beleid. Dit is 

Nieuws en verhalen

“Wij willen gewoon dat ieder kind een goede basis heeft”

‘Mister Pinkpop’ Jan Smeets en zijn vrouw Till zijn sinds 2022 trouwe donateurs van het Jeugdeducatiefonds. Ze geven niet alleen geld, maar mobiliseren ook hun uitgebreide Limburgse netwerk om kinderen maximale ontwikkelingskansen te geven. 

Natuuruitje verbetert ontwikkelkansen en gezondheid kinderen

Wolvendrollen ruiken, zoeken naar sporen, regenwormen voelen. 133 leerlingen van een basisschool uit Dieren gingen op 19 juni op avontuur in Nationaal Park Veluwezoom in Rheden. Voor sommige kinderen was dit initiatief van OERRR en het Jeugdeducatiefonds een eerste kennismaking met de natuur. De organisaties willen de komende twee jaar zeker 10.000 kinderen natuurervaringen laten opdoen.

Maatschappelijke impact maken samen met ABN AMRO Foundation

ABN AMRO Foundation is onze Klasgenoot van het eerste uur. ABN AMRO steunt het Jeugdeducatiefonds niet alleen met geld, maar ook met menskracht. Sander Bestevaar is Hoofd Partnerships, Events & Foundations en vertelt waarom de bank zich graag inzet voor het Jeugdeducatiefonds.