Sluit je gemeente aan bij het Jeugdeducatiefonds

Gemeenten hebben een sleutelrol in de aanpak van kinderarmoede. Samenwerken met de juiste partners is hierbij cruciaal. Het Jeugdeducatiefonds ondersteunt gemeenten bij het vergroten van de ontwikkelingskansen van kwetsbare kinderen, met de basisschool als centrale plek. Daarnaast helpen we het lokale armoede- of onderwijsbeleid verbeteren.

Pak kinderarmoede in je gemeente aan via het onderwijs

Waarom zijn we voor gemeenten een belangrijke partner?

Het Jeugdeducatiefonds bereikt groepen kinderen die bij andere instanties vaak buiten beeld blijven. Dat komt doordat we een hogere armoedegrens hanteren dan gemeentelijke regelingen. We gaan uit van ‘relatieve armoede’: een inkomen van ouders onder de 150% van het ‘niet-veel-maar-toereikend’-criterium van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hierdoor kunnen ook de kinderen van werkende armen rekenen op onze steun. En we zijn er voor kinderen van ouders die door angst, schaamte of wantrouwen richting de overheid geen hulp krijgen van andere instanties.

Volledig vertrouwen in leerkrachten

Een fiets, een bril op sterkte, leesboeken voor thuis, maar ook bijles of mee op schoolreisje: als je ouders het keer op keer niet kunnen betalen, loop je als kind een achterstand op die je later niet meer kunt inhalen. Het Jeugdeducatiefonds biedt via de basisschool ondersteuning aan kinderen die opgroeien in armoede. Hierbij werken we nauw samen met leerkrachten. Zien zij dat geldgebrek de ontwikkeling van een kind in de weg staat? Dan kan de school bij ons een aanvraag indienen en een individuele leerling of een hele klas snel vooruithelpen.

Effectieve aanvulling op armoede- en onderwijsbeleid

Onze werkwijze is gericht op het doorbreken van de armoedespiraal van gezinnen. De basisschool is een belangrijke vindplaats om schulden en armoede vroegtijdig te signaleren. Het is daarnaast een plek van vertrouwen, waar leerkrachten ouders kunnen stimuleren om zich bij formele instanties aan te melden. Met vroegsignalering van armoede helpen we bovendien de druk op jeugdzorg in gemeenten te verminderen.

Het belang van het kind staat bij ons voorop, in alles wat we doen. Is maatwerk nodig om de ontwikkeling van een kind te bevorderen? Dan bieden we dat. Door gemeenten te betrekken bij de problematiek die er op de scholen speelt, kunnen we inzicht geven in eventuele knelpunten in lokaal beleid op het gebied van armoede, onderwijs en gelijke kansen. Zo komen we stap voor stap tot een systeem dat werkt voor álle kinderen.

Welke scholen kunnen meedoen?

Het Jeugdeducatiefonds helpt kinderen via basisscholen waar meer dan de helft van de leerlingen opgroeit in 'relatieve armoede'. Juist deze kinderen verdienen een extra rijke leeromgeving, omdat zij van huis uit minder mogelijkheden hebben en hun wereld hierdoor vaak klein blijft. Dit maakt van de basisschool de beste plek om impact te maken in onze missie om gelijke ontwikkelkansen te creëren.

Hoe werkt een samenwerking?

We vragen de gemeente om cofinanciering van € 5.000 per school per jaar. Dat is slechts een deel van de kosten: wij vullen dit aan met donaties van bedrijven, fondsen en particulieren. Dat kan oplopen tot wel € 15.000 per school per jaar. Daarnaast bespreken we minimaal één keer per jaar de aanvragen van de scholen. Zo werken we samen aan doeltreffend beleid en gelijke ontwikkelingskansen voor kinderen in jullie gemeente.

Deelnemende gemeenten

We werken op dit moment samen met ruim zestig gemeenten in Nederland.

Schiedam
Amsterdam
Rotterdam
Tilburg
Utrecht
Den Haag
Groningen
Enschede
Sittard-Geleen
Emmen

Heb je een vraag?

Of wil je jouw gemeente aansluiten? Neem contact op met Eva, Mariëlle of Femke, we helpen je graag verder.

Eva Meijboom

Relatiemanager gemeenten

Mariëlle Arnoldus

Relatiemanager gemeenten

Femke Kuiper

Relatiemanager gemeenten Schoolmaaltijden