5 juli 2024

“Wij willen gewoon dat ieder kind een goede basis heeft”

‘Mister Pinkpop’ Jan Smeets en zijn vrouw Till zijn sinds 2022 trouwe donateurs van het Jeugdeducatiefonds. Ze geven niet alleen geld, maar mobiliseren ook hun uitgebreide Limburgse netwerk om kinderen maximale ontwikkelingskansen te geven. 

“Wij steunen het Jeugdeducatiefonds omdat we iets willen doen voor de maatschappij”, vertelt Jan. “Dat klinkt misschien wat beladen, maar als je het hart op de goede plek hebt en je kunt het hebben dan gaat dat een stuk makkelijker.” “Ja”, beaamt Till, “er is genoeg om andere mensen mee te laten doen.”  

Het echtpaar Smeets heeft altijd hard gewerkt. Jan, inmiddels 79, is een van de oprichters van het oudste nog bestaande openluchtfestival ter wereld, Pinkpop. Jarenlang was hij directeur, organisator en presentator, tot hij in 2020 om gezondheidsredenen zijn werk moest neerleggen. Foto’s aan de muur, van Jan met de Rolling Stones bijvoorbeeld, herinneren aan die tijd. Zijn vijf jaar jongere vrouw Till was, naast haar eigen werkzaamheden, ook altijd actief voor het bekende muziekfestival. “We hebben met Pinkpop ook altijd goede doelen gesteund. Eigenlijk weten we niet beter dan dat je niet alles voor jezelf houdt.”  

Kinderen helpen 
Jan en Till steunen allerlei initiatieven, van de plaatselijke fanfare tot aan wielerploeg Chasse Patate. Ook geven ze geld aan goede doelen, maar wel alleen aan organisaties die zich net als het Jeugdeducatiefonds inzetten voor kinderen. “Als ik die beelden zie op tv, bijvoorbeeld van kinderen in oorlog, dan breekt mijn hart”, vertelt Jan. “Dat is zo zielig. Dan denk ik, hoe is het mogelijk?” 

Zelf heeft het echtpaar twee dochters, vijf kleinkinderen en sinds kort ook twee achterkleinkinderen. “Die komen niks tekort”, zegt Till. “En dan zie je zo'n beeld op tv van een kindje, zo mager, daar wil je echt wat aan doen. Maar dat is in het buitenland, terwijl er hier in Nederland natuurlijk ook heel veel ellende is. Alleen zie je dat vaak niet zo direct. Dus als je dan te horen krijgt dat er kinderen rondlopen met kapotte schoenen of geen fiets hebben, dan ga je toch eerst dicht bij huis proberen te helpen. Vandaar dat het Jeugdeducatiefonds prima bij ons past.”  

Netwerk inzetten  
Ze kennen het Jeugdeducatiefonds via directeur Hans Spekman, die net als zij actief was voor de PvdA. “Ik ben al vijftig jaar lid van de PvdA”, zegt Jan. “Daar heb ik zelfs een speldje voor gekregen.” 

Nog steeds volgt hij het nieuws op de voet en maakt hij zich druk over wat er in politiek Den Haag en de samenleving allemaal gebeurt.   

In ‘hun’ Limburg is er genoeg werk aan de winkel. 1 op de 8 kinderen in Limburg groeit op in armoede. Daarmee scoort de provincie slechter dan het landelijk gemiddelde. Het Jeugdeducatiefonds steunt op dit moment kinderen op ruim 50 scholen in Limburg. Om meer scholen aan te laten sluiten is extra financiering nodig. Daar helpen de Smeetsen graag aan mee. “We hebben een hele lijst mensen benaderd voor een netwerkbijeenkomst in Geleen. Er kwamen mensen waarvan ik dacht, hé, wat leuk dat je gekomen bent. Maar ik miste ook mensen.” 

Goede basis  
Op diezelfde bijeenkomst sprak een directeur van een basisschool hen aan, vertelt Till. “Die zei: we zijn heel erg blij met jullie gift.” Dat vonden ze fijn om te horen, maar ze hoeven niet te weten welke scholen er mede dankzij hen gesteund worden. “Er zitten hier om ons heen ook allemaal scholen, en dan hoop je maar dat iedereen graag naar school gaat. Dat kinderen het daar fijn hebben en dat ze met alles mee kunnen doen.”  

Dat is waar mister Pinkpop en zijn vrouw het uiteindelijk allemaal voor doen. “Wij willen gewoon dat ieder kind een goede basis heeft. Dat er thuis genoeg te eten is en dat ze niet worden achtergesteld omdat ze geen goede kleren hebben. Als kinderen dat allemaal niet hoeven mee te maken, dan hebben ze een goede start en komen ze misschien een stukje verder in het leven dan dat ze anders hadden gedaan. Je hoort alle kinderen een goed leven te geven.” 

Naar actueel pagina