Wij zijn er voor de honderdduizenden kinderen in Nederland die opgroeien in armoede

Als er thuis geldzorgen zijn, leidt dat bij kinderen tot stress, lagere schoolprestaties en een slechtere gezondheid. En uiteindelijk tot sociale uitsluiting als volwassene. Zaken die voor andere kinderen vanzelfsprekend zijn, bijvoorbeeld een fiets, bijles, een bril of een schoolreisje, blijven voor hen bovendien vaak onbereikbaar. Het Jeugdeducatiefonds zet zich via basisscholen voor deze kinderen in. Zo zorgen we dat geldgebrek hun kansen op een fijne toekomst niet in de weg staat.

Over het Jeugdeducatiefonds

Wat is onze missie?

Het Jeugdeducatiefonds werkt aan een wereld waarin álle kinderen zich maximaal kunnen ontwikkelen. Ons belangrijkste doel is de armoedespiraal van gezinnen doorbreken. Daarom vergroten we de ontwikkelingskansen van deze kinderen op allerlei manieren. Door de basisschool in deze missie centraal te stellen en samen te werken met landelijke en lokale overheden, kunnen we de aanpak van kinderarmoede systematisch verbeteren. Dat is goed voor het kind, goed voor de ouders en goed voor onze samenleving. 

Hans Spekman, directeur Jeugdeducatiefonds

‘Sinds 1 februari 2018 ben ik directeur van het Jeugdeducatiefonds. Onze organisatie is vanaf dat moment flink gegroeid: we boden aanvankelijk steun aan 34 basisscholen, inmiddels zijn dat er zo’n 800. Dit zijn allemaal scholen waarvan de meeste leerlingen opgroeien in relatieve armoede. Hoe meer scholen zich bij ons kunnen aansluiten, hoe meer kinderen we kunnen helpen, hoe beter we leren waar het grotere maatschappelijke systeem scheef is en hoe we dit kunnen veranderen.  

Zelf groeide ik op in een arm maar warm gezin. Na de vroege dood van mijn vader stond mijn moeder er alleen voor met vier jonge kinderen. Ik voelde de schaamte van het niet rond kunnen komen en de trots als het wel lukte. Er was de wil om vooruit te komen. Mijn moeder zette alles opzij voor ons, haar kinderen. Die lessen uit mijn jeugd zal ik nooit vergeten.  

Na heel lang politiek actief te zijn geweest, is het een voorrecht om te mogen werken aan gelijke ontwikkelingskansen voor alle kinderen. Ik kan opkomen voor de groep waar ik het meest hart voor heb: kinderen die opgroeien in armoede, kinderen die ik hetzelfde gun als wat ik mijn eigen kinderen gun. Deze kinderen doen het vaak minder goed op school. Dat ligt niet aan hun verstand, maar aan de pech dat ze meer tegenslagen moeten overwinnen die het leren in de weg zitten. Het is geweldig om samen te werken met de juffen en meesters van deze kinderen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat ook deze kinderen het beste uit zichzelf kunnen halen. Zo dragen we eraan bij dat de spiraal van armoede die van generatie op generatie wordt doorgegeven, doorbroken wordt.  

Want dat kan gewoon! Mijn optimisme haal ik uit de belangrijkste levensles “houd vol, houd vast, geef niet op”, die ik op jonge leeftijd heb meegekregen van mijn moeder.’ 

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht houdt toezicht op het beleid van onze organisatie en de algemene gang van zaken in de stichting. Daarnaast functioneert de raad als adviseur en klankbord voor het bestuur. Onze Raad van Toezicht bestaat uit vijf leden, die elk vanuit hun expertise meedenken, adviseren en zich kosteloos inzetten.

Organisatie

Het Jeugdeducatiefonds is een non-profitorganisatie, in 2015 opgericht door Harry Postma naar voorbeeld van het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds. Onze doelstellingen en werkwijze zijn vastgelegd in onze statutenHet Jeugdeducatiefonds is bij de Belastingdienst geregistreerd als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). 

Partners

We zijn ontzettend trots op onze samenwerking met de vele bedrijven, stichtingen, gemeenten en fondsen. Samen geven we zoveel mogelijk kinderen in Nederland een eerlijke kans op een fijne toekomst. Benieuwd welke organisaties en gemeenten zich voor het Jeugdeducatiefonds inzetten? 

Jaarverslagen

Naast onze hulp in cijfers, staat we in onze jaarverslagen ook stil bij onze doelstellingen en werkwijze om kinderen in armoede gelijke ontwikkelingskansen te geven. We vinden het belangrijk om transparant te zijn over onze activiteiten. Daarom geven we daarnaast graag inzicht in onze afspraken rondom fondsenwerving, bestuur en beleid.

Integriteit

We hebben een gedragscode opgesteld waarin staat hoe we vinden dat al onze medewerkers en vrijwilligers zich horen te gedragen. Deze gedragscode onderdeel van het integriteitsbeleid van het Jeugdeducatiefonds. Een schending van de gedragsregels kan door iedereen veilig, vertrouwelijk en op laagdrempelige wijze worden gemeld.

Nieuws en verhalen

“Wij willen gewoon dat ieder kind een goede basis heeft”

‘Mister Pinkpop’ Jan Smeets en zijn vrouw Till zijn sinds 2022 trouwe donateurs van het Jeugdeducatiefonds. Ze geven niet alleen geld, maar mobiliseren ook hun uitgebreide Limburgse netwerk om kinderen maximale ontwikkelingskansen te geven. 

Natuuruitje verbetert ontwikkelkansen en gezondheid kinderen

Wolvendrollen ruiken, zoeken naar sporen, regenwormen voelen. 133 leerlingen van een basisschool uit Dieren gingen op 19 juni op avontuur in Nationaal Park Veluwezoom in Rheden. Voor sommige kinderen was dit initiatief van OERRR en het Jeugdeducatiefonds een eerste kennismaking met de natuur. De organisaties willen de komende twee jaar zeker 10.000 kinderen natuurervaringen laten opdoen.

Maatschappelijke impact maken samen met ABN AMRO Foundation

ABN AMRO Foundation is onze Klasgenoot van het eerste uur. ABN AMRO steunt het Jeugdeducatiefonds niet alleen met geld, maar ook met menskracht. Sander Bestevaar is Hoofd Partnerships, Events & Foundations en vertelt waarom de bank zich graag inzet voor het Jeugdeducatiefonds.