Hulp voor kinderen in armoede, via de basisschool

Als er thuis geldzorgen zijn, presteren kinderen minder goed op school. Wij vergroten hun ontwikkelingskansen. Zo doorbreken we de armoedespiraal van het gezin. Help je mee?

Basir kent de natuur vooral van YouTube

Naar het bos of strand is belangrijk voor de belevingswereld van een kind. Toch komt de helft van de basisschoolkinderen nauwelijks z'n wijk uit. Met jouw hulp laten we kinderen als Basir op schoolreis gaan en verbreden we hun horizon.

'Meester, mijn ogen zijn moe'

Lisa heeft een bril nodig, maar net als veel andere ouders in Nederland heeft haar moeder het geld niet. En de verzekering vergoedt niets. Het Jeugdeducatiefonds helpt kinderen als Lisa aan een bril, zodat ze weer goed mee kunnen doen op school.

Nu gaat het nog net, zonder fiets

Maar hoe moet dat als Jordy straks naar de brugklas gaat? Zijn middelbare school ligt niet meer op loopafstand. Het Jeugdeducatiefonds zorgt dat kinderen in armoede geen achterstand oplopen die ze later niet meer kunnen inhalen. Draag bij aan een nieuwe fiets.

Wij geven kinderen maximale ontwikkelingskansen, ook als er thuis weinig geld is

Honderdduizenden kinderen in ons land hebben het lastig op school. Niet omdat ze moeilijk leren, maar omdat ze in armoede opgroeien. Het Jeugdeducatiefonds vindt dat alle kinderen maximale ontwikkelingskansen moeten krijgen. Daarom steunen we hen via de basisschool, een plek van vertrouwen voor kinderen en hun ouders.

714
basisscholen in Nederland
aangesloten
>800.000
keer een kind bereikt
in 2023
>2.400
schoolreisjes vergoed
dit schooljaar
400
bedden en bureaus vergoed
dit schooljaar

Jouw hulp is hard nodig. Steun kinderen in armoede met je bedrijf, fonds of school. Of gewoon zelf!

Stap voor stap naar een systeem dat werkt voor álle kinderen

Staat geldgebrek de ontwikkeling van een kind in de weg? Dan kunnen basisscholen een aanvraag bij ons doen, bijvoorbeeld voor leermateriaal, extra zorg of begeleiding, geld voor een schoolreisje of een bed of bureau voor thuis. Maar onze aanpak van kinderarmoede reikt verder: waar lokaal of landelijk beleid tekortschiet, trekken wij aan de bel. Zo zorgen we voor systeemverandering op het gebied van armoede, onderwijs en (jeugd)zorg.

Ik zag dat een moeder met haar kinderen elke dag lopend naar school kwam. Drie dagen later stonden er drie fietsen voor ze klaar.
Oriana Pattinama, directeur basisschool Magistraal in Middelburg

Het zal basisschooldirecteur Oriana altijd bijblijven: een moeder was met haar twee zoontjes van 5 en 6 kilometers verderop komen wonen en had een afspraak gemaakt om haar jongens in te schrijven. Oriana vroeg hoe ze naar school waren gekomen. 'Lopend,' antwoordde de vrouw. En dat zouden ze blijven doen. Diezelfde avond nog diende Oriana bij het Jeugdeducatiefonds een aanvraag in.

Nieuws en verhalen

Meerderheid kiezers PVV, VVD, NSC en BBB: ga door met schoolmaaltijden

Driekwart van de kiezers wil dat het Programma Schoolmaaltijden na dit jaar wordt voortgezet. Dat blijkt uit een peiling van peil.nl. Ook een meerderheid van PVV-, VVD-, NSC- en BBB-stemmers wil dat het kabinet Schoof de schoolmaaltijden laat bestaan.  

Basisschooldirecteur Oriana bestrijdt ongelijkheid

1 op de 9 kinderen in Nederland groeit op in relatieve armoede. Oriana Pattinama, directeur van basisschool Magistraal in Middelburg, is dolblij met de financiële hulp van het Jeugdeducatiefonds. "Ik zag leerlingen zonder ontbijt naar school komen of in de vakantie wekenlang niks nieuws beleven. Dat kán gewoon niet."

'Hopelijk voelt de basisschool voor ouders als een tweede thuis'

Rebecca van Ommen is brugfunctionaris op OBS Kogerveld, een openbare basisschool in Zaandam die steun krijgt van het Jeugdeducatiefonds. Armoede is in haar werk een belangrijk thema. Als brugfunctionaris is Rebecca de figuurlijke brug tussen het gezin thuis en het kind op school.