Nederland krijgt een dikke onvoldoende

Het Jeugdeducatiefonds bestaat tien jaar. Geen reden voor feest, maar juist voor een stevig gesprek. Want nog steeds groeien honderdduizenden kinderen in Nederland op in armoede. Kinderen zonder bed, bril of boeken, die het slechter doen op school. Daarom krijgt Nederland een dikke onvoldoende voor gelijke ontwikkelingskansen van kinderen.

Wij geven kinderen maximale ontwikkelingskansen, ook als er thuis weinig geld is

Honderdduizenden kinderen in ons land hebben het lastig op school. Niet omdat ze moeilijk leren, maar omdat ze in armoede opgroeien. Het Jeugdeducatiefonds vindt het belangrijk dat alle kinderen maximale ontwikkelingskansen krijgen. Daarom steunen we kinderen via de basisschool, een plek van vertrouwen voor kinderen en hun ouders.

924
basisscholen in Nederland
aangesloten
>985.520
keer een kind bereikt
dit schooljaar
>2.557
schoolreisjes vergoed
dit schooljaar
> 363
bedden en bureaus vergoed
dit schooljaar

Jouw hulp is hard nodig. Steun kinderen in armoede met je bedrijf, fonds of school. Of gewoon zelf!

Stap voor stap naar een systeem dat werkt voor álle kinderen

Staat geldgebrek de ontwikkeling van een kind in de weg? Dan kunnen basisscholen een aanvraag bij ons doen. Bijvoorbeeld voor leermateriaal, extra zorg of begeleiding, geld voor een schoolreisje of een bed of bureau voor thuis. Maar onze aanpak van kinderarmoede reikt verder: waar lokaal of landelijk beleid tekortschiet, trekken wij aan de bel. Zo zorgen we voor systeemverandering op het gebied van armoede, onderwijs en (jeugd)zorg.

Ik zag een moeder lopend met haar kinderen naar school komen. Drie dagen later had ik drie fietsen voor ze klaarstaan.
Oriana Pattinama, directeur basisschool Magistraal in Middelburg

Het zal basisschooldirecteur Oriana altijd bijblijven: een moeder was met haar twee zoontjes van 5 en 6 kilometers verderop komen wonen en had een afspraak gemaakt om haar jongens in te schrijven. Oriana vroeg hoe ze naar school waren gekomen. 'Lopend,' antwoordde de vrouw. En dat zouden ze blijven doen. Diezelfde avond nog diende Oriana bij het Jeugdeducatiefonds een aanvraag in.

Nieuws en verhalen

Eten op school: minder honger in de klas en meer betrokken ouders

Bijna 90% van de scholen die eten op school organiseren merkt dat leerlingen minder honger hebben. Ook is de ouderbetrokkenheid toegenomen. Deze en andere positieve effecten van schoolmaaltijden staan in ons onderzoeksrapport ‘Samen eten verbindt’.

Zomerpakketten op Praktijkschool De Wissel

Anneke Lemsom, managementassistent op Praktijkschool De Wissel in Goes, vindt het geen moeite de zomerpakketten: “Wat je ervoor terugkrijgt, vind ik echt geweldig,”. Al voor het derde jaar op rij organiseert de school met veel enthousiasme zomerpakketten voor hun leerlingen. Een tastbaar steuntje in de rug voor gezinnen, net voor de zomervakantie.

Maak het niet te ingewikkeld, begin gewoon!

Basisschool De Alm laat zien hoe schoolmaaltijden bijdragen aan rust, gezondheid en vertrouwen. Debby van der Horst - de Beer is brugfunctionaris op basisschool De Alm in Tilburg. Vanuit haar achtergrond bij de politie en als sportcoach zet zij zich dagelijks in voor verbinding tussen school, ouders en kinderen.