Zorginterventiebudget voor betere zorg
Gezinnen met lage inkomens kampen vaak niet alleen met financiële problemen. Uit de aanvragen van onze scholen blijkt dat er ook veel behoefte is aan therapie, kindercoaching en ondersteuning van de thuissituatie. Onderzoek wijst bovendien uit dat veel leerlingen in armoede met stress in de klas zitten. Daarnaast zien we in de aanvragen terug dat deze kinderen trauma’s niet goed kunnen verwerken en moeite hebben met emotieregulatie.
Vanaf schooljaar 2023-2024 werken we samen met Nationale-Nederlanden aan een driejarig project om sneller passende zorg voor kinderen te organiseren. Drie geselecteerde scholen die bij ons zijn aangesloten, ontvangen een zorginterventiebudget. Hiermee kunnen ze alternatieve zorgroutes voor leerlingen vinden. De wachtlijsten bij zorginstanties zijn vaak lang, en die tijd is er meestal niet: zorghulp is bijna altijd urgent, omdat kinderen anders lange tijd vastlopen en niet tot leren komen. Het zorginterventiebudget komt boven op het reguliere budget waar zij via het Jeugdeducatiefonds gebruik van kunnen maken.
We laten onderzoeken in hoeverre het zorginterventiebudget scholen helpt om leerlingen sneller te ondersteunen. Ook het effect op het sociaal-emotioneel welbevinden en de schoolprestaties van de leerlingen wordt onderzocht. Zodra de onderzoeksresultaten beschikbaar zijn, delen we deze op onze website.
Projectpartner: