
De brugfunctionaris: de schakel tussen ouders, leerlingen en school
De inzet van een brugfunctionaris op de basisschool is belangrijk in de strijd voor kansengelijkheid onder kinderen en jongeren. Het Jeugdeducatiefonds wil daarom dat er op elke school waar veel leerlingen opgroeien in armoede een brugfunctionaris komt. Samen met de Gelijke Kansen Alliantie (GKA) van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werken we aan de landelijke agenda Omgaan met Armoede op Scholen.
Begeleiding van twintig scholen
Sinds november 2022 zijn twintig Jeugdeducatiefonds-scholen verspreid door Nederland aangesloten bij de Landelijke GKA Agenda Omgaan met Armoede op Scholen. Met financiering van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben deze scholen een brugfunctionaris aangesteld.
De coördinatie van dit project ligt bij Jeugdeducatiefonds. Wij begeleiden de scholen bij de inzet van hun brugfunctionaris en organiseren samen met de GKA leerbijeenkomsten en trainingen voor de scholen. Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor het onderzoeken en monitoren van de impact. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Education Lab, in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut. Naar verwachting worden de resultaten voor de zomer van 2024 gepubliceerd.
Wat doet een brugfunctionaris?
De brugfunctionaris legt vanuit school verbinding met het gezin thuis en helpt ouders/verzorgers hun weg te vinden naar voorzieningen, zoals het aanvragen van fondsen en het invullen van formulieren. Anders dan de rest van het schoolteam, werkt iemand in een brugfunctie ook buiten de omgeving van de school. Door signalen op tijd te zien, laagdrempelige hulp te bieden en ouders/verzorgers bij de school te betrekken, krijgen kinderen beter de kans om zich goed te ontwikkelen.
De brugfunctionaris denkt mee over praktische oplossingen, bijvoorbeeld als er geen geld is voor winterkleding of als een kind graag muziek of sportles zou willen volgen. Als het nodig is, wordt ook contact gelegd met instanties en partners in de wijk. Tegelijkertijd kijkt de brugfunctionaris ook naar kansen: wat is er nodig zodat leerlingen hun talenten en ontwikkelkansen kunnen benutten? Hierdoor hebben ouders/verzorgers iemand die naast hen staat, worden leraren en begeleiders op school ontlast en komen leerlingen beter aan leren toe.
Subsidieregeling
Scholen in het primair onderwijs, speciaal basisonderwijs, voortgezet onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs kunnen van 8 januari tot en met 16 februari 2024 subsidie aanvragen om een brugfunctionaris aan te stellen. Vanaf 2024 stelt het kabinet hier jaarlijks € 51,8 miljoen voor beschikbaar. Meer informatie over de subsidieregeling is te vinden op de website van de Rijksoverheid.