11 januari 2024
Kinderen die opgroeien in armoede minder vaak op schoolreis of excursie

Het Jeugdeducatiefonds heeft in een brandbrief aan de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de grote stijging van het aantal aanvragen van scholen voor financiële ondersteuning voor een schoolreis of –kamp, en excursies naar musea of de natuur.
Veel basisscholen, waarbij het merendeel van de leerlingen in relatieve armoede opgroeit, geven aan dat het steeds lastiger wordt om aan alle kinderen een passend aanbod te kunnen doen om met school de wijk uit te gaan. Een zorgelijke ontwikkeling, omdat het juist voor deze kinderen belangrijk is om hun wereld te vergroten.
Sinds 1 augustus 2021 mogen kinderen niet uitgesloten worden van activiteiten zoals schoolreisjes als ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet hebben betaald. Het Jeugdeducatiefonds ondersteunt dit en vindt het in het kader van maximale kansenontwikkeling zeer belangrijk dat alle kinderen met school de wijk uitgaan om hun leefwereld te vergroten, juist ook de kinderen die opgroeien in relatieve armoede.
Bij het Jeugdeducatiefonds aangesloten basisscholen, inmiddels ruim 600, geven aan dat het vanwege geldgebrek moeilijk is om leerlingen een schoolreis of excursies buiten de wijk aan te bieden. Ouders kunnen de vrijwillige bijdrage deels of helemaal niet betalen, beschikbare gelden komen vaak niet op de juiste plek terecht, en ook vormen de stijgende vervoerskosten een financiële uitdaging voor veel scholen.
Het aantal aanvragen van basisscholen bij het Jeugdeducatiefonds om deze excursies te bekostigen is bijna verdubbeld vergeleken met vorig jaar. In de periode van 1 augustus tot en met 31 december 2023 heeft het Jeugdeducatiefonds al voor €888.014 aan aanvragen goedgekeurd voor schoolreisjes en excursies. Daarmee kunnen ruim 56.000 leerlingen op schoolreis, schoolkamp of excursie gaan. Ter vergelijking, in dezelfde periode vorig schooljaar ging het om € 460.379,45 voor 28.875 leerlingen.
Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds: “Voor kinderen in de doelgroep van het Jeugdeducatiefonds is een uitje met school vaak de enige optie om de wijk uit te komen. Hun ouders hebben vaak niet voldoende financiële middelen, noch de mogelijkheden om met hun kinderen op pad te gaan. Terwijl het juist voor deze kinderen zo belangrijk is om te zien dat de wereld groter is. Als Jeugdeducatiefonds zien we graag dat kinderen niet één, maar meerdere keren per schooljaar op schoolreis gaan, een museum bezoeken of de natuur ingaan om hun wereld te vergroten. Dat is goed voor de ontwikkeling van het kind. Onderzoek laat zien dat op scholen waar ruimte is voor ontspannings- en ontwikkelmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan musea of theater, de leerprestaties van leerlingen omhooggaan. Daarom is het noodzaak om beschikbare middelen ongelijk te verdelen, zodat alle kinderen, juist ook die kinderen die in relatieve armoede opgroeien, de ervaringen kunnen meekrijgen.”
Het Jeugdeducatiefonds vraagt in de brief om de Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap te vragen een gerichte oplossing te zoeken zodat álle kinderen de kans krijgen om meermaals met school de leefwereld te vergroten.