Blij met vervolg schoolmaaltijdenprogramma in 2024 en subsidie brugfunctionarissen
Inmiddels krijgen 220.000 leerlingen een maaltijd op school of thuis. Vandaag op Prinsjesdag is bevestigd dat er komend jaar € 166 miljoen beschikbaar is voor heel 2024 om het schoolmaaltijdenprogramma doorgang te geven. Daarnaast komt er ook € 52 miljoen beschikbaar om brugfunctionarissen in te zetten op scholen. Zij slaan de brug tussen ouders, kind en de school en zorgen dankzij hun preventieve inzet voor ontwikkelingskansen voor alle kinderen. “Met beide berichten zijn we ontzettend blij”, reageert Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, die zich inzet voor maximale ontwikkelingskansen voor alle kinderen. Het Jeugdeducatiefonds maakt zich hard voor meer brugfunctionarissen op scholen waar veel kinderen in armoede opgroeien en voert samen met het Rode Kruis het programma Schoolmaaltijden uit.
Behoefte aan brugfunctionarissen op scholen groot
Het Jeugdeducatiefonds wil dat op elke school waar kinderen die opgroeien in armoede een brugfunctionaris komt. Op 20 scholen in Nederland zijn brugfunctionarissen gestart, dit is een samenwerking met de Gelijke Kansen Alliantie. Spekman: “De brugfunctionaris slaat een brug tussen ‘de wereld op school’ en de ‘thuiswereld’ van kinderen en is laagdrempelig benaderbaar voor kinderen en ouders. Kinderen die stress hebben door hun thuissituatie kunnen niet goed leren, dat heeft niets met hun verstand te maken. De brugfunctionaris biedt gezinnen een luisterend oor, herkent signalen op het gebied van bijvoorbeeld zorg en armoede en helpt ouders de weg te vinden naar hulp en voorliggende voorzieningen. We merken elke dag weer op onze scholen dat de behoefte aan een brugfunctionaris heel groot is, het helpt het ontzorgen van leraren. Dit nieuws is daarom heel mooi”.
Gevulde maag basisvoorwaarde om te leren
De doorgang van het schoolmaaltijden programma is goed nieuws. “Een gevulde maag is de basisvoorwaarde om goed te kunnen leren” vertelt Spekman. “Dankzij gezond en gevarieerd eten zitten de kinderen met meer energie in de klas en kunnen ze zich beter concentreren en actiever meedoen met de lessen. Dit geeft rust in de klas, ook voor de leerkrachten. Daarnaast ervaren ouders minder stress. We merken dat de school steeds meer een plek wordt waar ouders vanuit vertrouwen verder worden geholpen”.
Dankzij het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds krijgen al 220.000 leerlingen een gratis maaltijd op school of ontvangen ouders een boodschappenkaart. Voor het programma stelde het ministerie van OCW 100 miljoen euro beschikbaar voor 2023. Nu komt er ook 166 miljoen euro beschikbaar voor 2024. Spekman: “We gaan vanuit vertrouwen in school en ouders en zonder stigma verder werken aan een nog hoger bereik”.
Scholen in meer dan de helft van de gemeenten organiseert maaltijd op school
Inmiddels doen 1600 scholen mee met het programma, waarvan tweederde (1100 scholen) via het Jeugdeducatiefonds worden ondersteund met het organiseren van een gratis maaltijd op school voor circa 205.000 kinderen. In iets meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten doen scholen mee aan het organiseren van maaltijden op school (178 van de 342 gemeenten). Meer dan 10.000 ouders ontvangen een boodschappenkaart via het Rode Kruis. Daarmee worden bijna 15.000 leerlingen geholpen.
Over het Jeugdeducatiefonds
Het Jeugdeducatiefonds zet zich in voor een samenleving waarin álle kinderen hun talenten maximaal kunnen ontwikkelen, ook als er thuis weinig geld is. Armoede leidt vaak tot een lagere vervolgopleiding, dan wat het kind eigenlijk aan kan. En dat ligt niet aan hun verstand. Het Jeugdeducatiefonds helpt via scholen individuele kinderen en de hele klas. Van bijles tot een excursie naar de natuur, maar ook een bed of bureau voor thuis. Aanvragen voor het fonds lopen via de basisschool, omdat daar bekend is wat de talenten en de intellectuele mogelijkheden van de kinderen zijn. Dat is goed voor het kind, goed voor de samenleving en goed voor het verdienvermogen van morgen.